Ga naar de inhoud

Wat is myofasciale therapie?

Wat is (myo)fascia?

Je bent jezelf er waarschijnlijk van bewust dat jouw lichaam bestaat uit botten, spieren en organen. Maar wist je ook dat fascia al deze dingen met elkaar verbindt? Fascia is één groot 3-dimensionaal elastisch netwerk in het lichaam dat loopt van top tot teen, van de huid tot in het bot. Zie het als een groot spinnenweb. De fascia zorgt ervoor dat jouw lichaam bij elkaar wordt gehouden en alles op de juiste plek blijft. In de fascia zit een soort vloeibare gel. Als de fascia gezond is dan zorgt het ervoor dat spieren soepel langs elkaar kunnen bewegen. De fascia in jouw lichaam zorgt dus zowel voor stabiliteit, wrijvingsloos bewegen en veerkracht. Hiermee speelt het een belangrijke rol in jouw prestatie, herstel en gezondheid.

Hoe ontstaat een myofasciale beperking?

Myofasciale gerelateerde klachten ontstaan door een operatie, overbelasting van de spieren, stress, slechte voeding en dehydratatie en niet genoeg variatie in bewegingen. De klachten uiten zich als een beperking in de bewegingsvrijheid, stijfheid, ontstekingen, pijn of verharding van het bindweefsel. 

Niets in het lichaam bestaat of functioneert op zichzelf, alles reageert op elkaar en werkt op een ingewikkelde maar prachtige manier met elkaar samen. Je zou het bijna niet geloven maar (langdurige) liesklachten kunnen ontstaan en in stand gehouden worden door een onjuiste manier van ademen. 

Myofasciale therapie bij Breathletes

Hieronder staan een aantal hulpvragen opgesomd waarmee jij bij Breathletes terecht kan: 

  • Ik heb terugkerende klachten aan onderrug, nek en/of schouder.
  • Ik heb een nieuwe klacht die niet geneest. 
  • Ik heb al jaren last van aanhoudende pijn, zelfs oefeningen helpen niet. 
  • Ik wil mijn prestaties verbeteren maar wordt belemmerd door steeds terugkerende sportblessures. 
  • Ik wil een sterker en robuuster lichaam wat beter bestand is tegen zwaardere belasting. 
  • Ik zoek een behandeling de gericht is op de oorzaak, niet op symptomen. 

Als atleet wil je zo snel mogelijk herstellen van een blessure en zelfs blessures voorkomen. Tijdens het 1 op 1 traject bij Breathletes leer je  hoe jij jouw myofasciale netwerk sterker kunt maken.