Meteen naar de inhoud

Wat houdt mentale training in?

Wat is mentale training?

Jouw mind is je grootste wapen. Op het moment dat je weet hoe je dit wapen het beste kan gebruiken en inzetten gaat jouw prestatie, herstel en gezondheid naar een geheel nieuw level. 

Mentale training gaat over het feit dat je jezelf mentaal weerbaarder maakt, zodat je beter bestand bent tegen stressvolle situaties, negatieve gedachten kan elimineren en je gezondheid een boost kan geven. Mentale training is grenzen verleggen, het oncomfortabele opzoeken. 

Voorbeelden van mentale training zijn: 

  • Extreme manier van uithouding: (ultra)marathons, triathlons. 
  • Hitte-of koudetraining (zweethut of ijsbad)  
  • Hypoxie: omgaan met een lage hoeveelheid zuurstof 
  • Hypercapnie: omgaan met een hoge hoeveelheid koolstofdioxide 
  • Diepe ademhalingssessie 

Waarom is mentale training zo goed voor je?

Het lichaam kan gestresst of ontspannen zijn. Een gestresst lichaam ontstaat bij veel zware fysieke belasting (topsport), eindeloos scrollen op social media, veel (negatieve) gedachten of slaap tekort. Een ontspannen staat is het tegenovergestelde en geeft mentale rust en helderheid. Dit ontstaat als we mediteren, ademhalingsoefeningen doen, tijd doorbrengen met vrienden of familie en buiten in de natuur zijn. De juiste hoeveelheid stress kan heel goed zijn voor het lichaam zolang we het kunnen overwinnen. Het zorgt ervoor dat het lichaam wordt uitgedaagd, maar niet zozeer dat we er niet van kunnen herstellen.

Mentale training bij Breathletes

De mentale training bij Breathletes bestaat uit uitdagende ademhalingsoefeningen en koudetraining. Tijdens de mentale training bij Breathletes doorlopen we het proces om stress te overwinnen, jezelf eraan aan te passen, ervaren te herstellen en te rusten. Dat maakt jou mentaal maar ook fysiek sterker en weerbaarder.